EASTERN PROMISES

Junamatka yllätyksellisen Itä-Euroopan halki vie sinut idän tunnettuihin ja tuntemattomiin kohteisiin. Matkusta kiireettömästi, autenttisesti ja off the beaten track -meiningillä.

Parhaat päivänsä nähneet hevoskärryt, jotka rullaavat hitaasti hiekkatielle. Munkki, joka kertoo tarinaansa syrjäisessä luostarissa. Trekkausreitit, jotka kulkevat läpi smaragdinvihreiden metsien. Kristallinkirkkaat järvet, jotka lepäävät syvällä vuoristossa. Suositut yökerhot, joissa juhlia pitkälle yöhön. Tässä pieni katsaus siihen, mitä kaikkea voit odottaa reissultasi Itä-Euroopassa.

Eastern Promises -reitti vie sinut hiomattomaan Itä-Eurooppaan, joka kommunistisesta historiastaan ja rappeutuneista rakennuksistaan huolimatta yllättää sinut kesyttämättömällä luonnolla, herkullisella ruoalla ja lämpimällä vieraanvaraisuudella. Tämä on matka Itä-Euroopan keskiosiin, jossa yksinkertainen elämä on kunniassa.

Hyppää junasta tuntemattomilla paikoilla matkan varrella. Sekoita kulttuuria, modernia kaupunkielämää ja hidasta maalaisarkea. Ja ennen kaikkea: muista tavata ihmisiä matkalla! Mitä kauempana olet perinteisistä matkakohteista, sitä  enemmän vieraanvaraisuutta kohtaat. Ja mitä syvemmällä vuoristossa liikut, sen hitaammin kulkevat junat. Mutta verkkaisesti kuluva aika on ehdottomasti kokemisen arvoista. 

MATKAREITTI:

Eastern Promises -interrail kartta

Timisoara – Resita  – Sofia – Veliko Tarnovo  – Burgas – Istanbul

 Kesto: 4 viikkoa

 Vierailtavia maita: 3-4 

 Suositeltava Interrail-passi: 15 matkustuspäivää 2 kuukaudessa

KOKEMUKSIA MATKAN VARRELLA:

Timisoara ja Baile Herculane - Timisoara, Romania

Vieraile Romanian vallankumouksen lähtöpisteellä ja opi alueen kiehtovasta historiasta. Vallankumous lähti liikkeelle Timisoarasta 16. joulukuuta 1989 ja levisi pian koko maan läpi valtavalla vauhdilla ja voimalla. Maan kansa oli saanut tarpeekseen johtajastaan, diktaattori Ceaucescusta, ja hänen julmuudestaan. Ceaucescun kiinnioton jälkeen hän ja hänen vaimonsa saivat kuolemantuomion kansanmurhasta ja heidät teloitettiin joulupäivänä vuonna 1989.

Timisoarasta voit jatkaa matkaa Resitan kaupunkiin sekä Baile Herculanen roomalaiseen kylpylään.

Auringonlasku Timisoarassa Romaniassa

Vuoristoelämää Transilvaniassa - Brasov, Romania

Transilvania on Romanian sydän ja legendaarisen Dracula-hahmon koti. Täällä kohtaat tunnelmallisia pikkukyliä, joissa paikalliset kulkevat hevoskärryineen pitkin kuoppaisia hiekkateitä. Suunnatessasi syvemmälle vuoristoon, vastassa on tummaa, tiheää ja koskematonta metsää. Paikallisten mukaan susia ja karhuja saattaa näkyä aina silloin tällöin. Ja kun olet itse kävellyt metsikössä ylös vuorille, uskot jokaisen kuulemasi tarinan. 

Branin linna Transilvaniassa Romaniassa

Vegaaninen joogaretriitti Transilvaniassa - Brasov, Romania

Tervehdi aamuaurinkoa luonnon rauhan ympäröimänä. Akasha Wellness retreat (akasharetreat.com) sijaitsee Brasovin lähellä, keskellä Piatra Crauilui -kansallispuistoa. Niille reissaajille, joita viehättää jooga, herkullinen vegaaniruoka ja meditointi, on tämä paikka ehdottomasti kokemisen arvoinen.

Akasha Wellness retreat Piatra Craiuluin kansallispuistossa

Bulgarian laaksot - Veliko Tarnovo, Bulgaria

Haikaranpesiä minne ikinä katsotkin; luostareita, joissa munkit pitävät huolta vanhoista rakennuksista ja hedelmätarhoista; kristallinkirkkaita jokia, jotka saavat alkunsa syvältä vuoristosta; maanviljelijöitä pelloillaan, joiden pojat ja tyttäret ovat lähteneet haaveidensa perässä suurkaupunkeihin. Tällaista on Bulgarian maaseudun karkean kaunis arki. 

Ystävysty vieraanvaraisten paikallisten kanssa ja ihmettele kiillotettujen Mercedesien ja hevosten vetämien kärryjen yllättävää kontrastia. Muista myös maistella alueen herkkuja: perinteinen alkuruoka on esimerkiksi šopska-salaatti, jossa on tomaattia, kurkkua, sipulia, paprikaa ja fetajuustoa. Varo kuitenkaan juomasta liikaa kotitekoista alkoholia – ainakin siinä tapauksessa, jos sinulla on suunnitelmia seuraavalle päivälle. 

Veliko Tarnovon hurmaavaa katukuvaa Bulgariassa

Istanbul, Turkki

Napoleon Bonaparten sanoin: ”Jos maailma olisi yksi valtio, Istanbul olisi sen pääkaupunki”. Täällä, Bosporinsalmen laitamilla, kohtaavat itä ja länsi, Eurooppa ja Aasia. Kreikkalaisten ja ottomaanien imperiumit ovat jättäneet jälkensä kaupunkiin ja tehneet siitä aivan omanlaisensa kulttuurien kohtauspisteen.

Totuttuasi Bulgarian rauhalliseen elämänmenoon, Istanbul on todellinen räjähdys ääniä, väriä, intohimoisia ihmisiä, herkullista ruokaa ja islamilaisia perinteitä. Kaupungissa kohtaat esimerkiksi Sulttaani Ahmedin moskeijan, Topkapin palatsin ja Kultaisen sarven. Kaupungissa on myös joitakin Euroopan parhaista yökerhoista, jotka houkuttelevat nuoria ja trendikkäitä yleisöjä.

Sitten onkin aika tehdä päätös. Voit joko suunnata länteen ja palata tuntemaasi Eurooppaan. Tai voit jatkaa matkaasi itään niin pitkälle kuin uteliaisuutesi vain sinut vie. Joko maata pitkin kohti Vanjärveä, tai lautan kyydissä Mustanmeren halki kohti Georgiaa. Sinä päätät.

Istanbulin katukuvaa

Valmiina matkaan? Osta Interrail-passi täältä.

Kysyttävää sopivan lipputyypin valinnasta? Ota meihin yhteyttä.