THE BALKAN EXPRESS

Matka Balkanin sydämeen. Rappioituneita taloja, intohimoisia ihmisiä, jännittäviä tarinoita, sykähdyttävää historiaa – Balkan on mysteeri, joka sytyttää uteliaisuutesi.

Hyppää junasta ja vuokraa pyörä allesi. Polje pitkin mäkisiä teitä läpi maalaiskylien. Kahvittele paikallisten kanssa kuppilassa vanhan aukion laidalla. Siirry koskenlaskun pariin villinä virtaavaan jokeen. Seilaa saarelta saarelle ja lumoudu turkoosina välkehtivästä merivedestä.

Vaikka Balkan ei ole kaukana kotoa, on alue tästä huolimatta kohteena yllätyksiä täynnä. Tässä maailmankolkassa vallitsee tietynlainen menneisyyden taika, mutta samalla myös uusien alkujen ilmapiiri. Matka Balkanilla on matka avoimille ja uteliaille seikkailijoille, jotka haluavat reissunsa aikana kokea myös vanhaa estetiikkaa. Junamatkalla tapaat paikallisia ja saavutat paikkoja, joihin et olisi koskaan päässyt lentäen.

MATKAREITTI: 

Interrail-reitti Balkanilla

Ljubjana – Bled (Bohinj – Soca) – Zagreb  – Split  –  (bussilla) – Mostar – Sarajevo – Banja Luka – (bussilla) – Zagreb

 Kesto: 3-4 viikkoa

 Kohteiden määrä: 6 

 Suositeltava Interrail-passi: 15 matkustuspäivää 2 kuukaudessa

KOKEMUKSIA MATKAN VARRELLA:

Bled, Slovenia - Seikkailijan unelmakohde

Hyppää maastopyörän selkään ja polje pitkin kukkien peittämiä laaksoja, läpi syrjäisten vuoristomaisemien ja pienten kylien. Tai anna oppaan johdattaa sinut syvälle metsän uumeniin ja kiipeilemään hyytävien vesiputousten vierelle. Jos lentäminen houkuttelee, miltä kuulostaisi tandem-varjoliito laaksojen yllä?

Bledistä voit jatkaa matkaa läheiselle Bohinj-järvelle ja yhä edelleen rotkojen ja tunneleiden läpi Socan laaksoon, jossa käytiin joitakin ensimmäisen maailmansodan rajuimmista taisteluista. Tämä alue on valtavan upea ja täydellinen paikka rentoutua – tai lähteä kokeilemaan vauhdikasta koskenlaskua.

Kauniin Bled-järven maisemaa

Zagreb, Kroatia – Keski-Euroopan nostalgiaa

Vaikka kyseessä on metropoli, Zagrebissa elämä tuntuu hitaalta verrattuna muihin Euroopan suurkaupunkeihin. Turismi kasvaa monissa paikoissa ympäri maailmaa ja kaupunkien on laadittava suunnitelmia kestävän tasapainon säilyttämiseksi - Zagreb ei ole kuitenkaan vielä tullut tähän pisteeseen.

Hengaile vanhoilla aukioilla, joilla yhä huokuu Keski-Euroopan kukoistuskauden loistokkuus. Nauti aurinkoisesta iltapäivästä Mirogojin hautausmaalla. Tutustu balkanilaiseen ruokakulttuuriin ja käppäile Dolacin torilla, jossa tarjolla on maaseudun antimia: hunajaa, marjoja, oliiviöljyä ja vihanneksia.

Zagrebin katukuvaa

Split, Kroatia – Saaristoelämää

Kroatian rannikolla lepää yksi Euroopan kauneimmista saaristoista, joka koostuu yli 700 saaresta, joista vain noin 50 on asuttuja. Split toimii lähtöpisteenä, josta hypätä lautan kyytiin ja seilata näiden saarten välillä.

Vuosisatojen ajan Split toimi tärkeänä kauppakaupunkina, josta oli hyvät yhteydet Rooman valtakunnan suuriin kaupunkeihin. Nykyään Split on erittäin suosittu turistikohde, mutta saaristossa voi edelleen saavuttaa tietyn koskemattomuuden tunteen - kristallinkirkas vesi ja lukuisat poukamat tarjoavat piilopaikkoja kaupunkien hälinältä. Kaksi loistavaa vierailukohdetta ovat esimerkiksi Lastovon ja Korculan saaret, joille pääsee lautalla Splitistä ja Dubrovnikista. Vuokraa pyörä, polje oliivitarhojen ja pienten kylien läpi, ja nauti lounaaksi tuoretta kalaa. Joillain saarilla elämä on letkeän rauhallista, kun taas esimerkiksi Hvarin saari on suosittu nuorten matkaajien keskuudessa kuhisevan yöelämän takia.

Korcula-saari Kroatian rannikolla

Splitistä Mostariin (Kroatia/Bosnia) – Paikallisia makuelämyksiä bussimatkalla

Huolimatta paikallisesti tuotettujen vihannesten, yrttien ja marjojen runsaudesta, Balkania ei kuitenkaan voi nimittää kestävän ruuantuotannon edelläkävijäksi, sillä liha on merkittävä osa alueen ruokakulttuuria. Bosnian tienvarsien tavernat ovat täydellisiä paikkoja paikallisten herkkujen maistelulle (ja paikallisten ihmisten kanssa jutustelulle). Bussimatkalla Splitistä Mostariin voit siis nauttia paitsi kauniista maisemista, myös uusien ruoka-annosten maistelusta bussin pysähtyessä lounastauolle johonkin tienvarren ravintoloista.

Bussimatka, kuten junamatka, voi myös olla täydellinen tilaisuus uusien ystävyyssuhteiden solmimiselle.

Mostarin silta ja vanhaa kaupunkia

Banja Luka, Bosnia – Kosketus historiaan

Balkanin matkalle ei voi lähteä kohtaamatta alueen historiaa ja eri etnisten ryhmien välistä jakaumaa. Vaikka alueen sota on päättynyt ja elämä on mennyt eteenpäin, tämä eri ryhmien välinen jako on edelleen osa paikallisten arkipäivää.

Banja Luka on serbialainen itsehallintokaupunki Bosnian rajojen sisällä ja se tarjoaa kohteena otollisen tilaisuuden Balkanin historiaan ja nykypäivään tutustumiselle. Banja Lukan läpi virtaa Vrbas-joki, joka on omiaan koskenlaskun testaamiselle. Jokirannat ovat myös pullollaan kahviloita niille reissaajille, jotka mielummin ihastelevat joen virtausta turvallisen välimatkan päästä.

Banja Lukasta voit jatkaa maalauksellista matkareittiä pitkin Vrbas-kanjonin läpi Jajcen historialliseen kaupunkiin.

Huom!

Tämä matkareitti ylittää rajan Kroatiasta Bosniaan ja Bosniasta Kroatiaan. Koska Bosnian junaverkkoa ei ole liitetty Kroatian junaverkkoon, suosittelemme bussilla matkustamista Splitistä Mostariin ja Banja Lukasta Zagrebiin. Bussit ovat edullisia ja ympäristöystävällisiä - ja ikkunasta avautuvat maisemat kauniita.

Koskenlaskua Vrbas-joessa

Valmiina matkaan? Osta oma Interrail-passisi täältä.

Kysyttävää sopivan Interrail-passin valinnasta? Ota meihin yhteyttä.