INFOA ISTUMAPAIKKAVARAUKSISTA

Interrail-passin avulla voit tutustua Euroopan 31 eri maahan omaa tahtiasi. Hyppää matkaan ja anna junan viedä sinut juuri sinne, minne haluat.

Jotkut junayhtiöt ja maat vaativat, että sinulla on etukäteen varattuna istumapaikka junassa. Tämä koskee erityisesti suurnopeusjunia ja yöjunia.

MISSÄ MAISSA TARVITAAN ISTUMAPAIKKAVARAUKSIA?

Istumapaikka tulee varata etukäteen seuraavissa maissa: Suomessa, Ruotsissa, Ranskassa, Espanjassa ja Italiassa.

Kesäkuukausina (huhti-syys) varauksien tekeminen on myös pakollista Tanskan ja Hampurin välisille junayhteyksille. Tukholman ja Oslon väliselle reitille vaaditaan myös paikkavaraus (läpi vuoden).

Meidän suosittelemistamme reiteistä paikkavaraukset tarvitaan Scandi Love- ja Pilgrimage -reiteillä. Lisäksi tarvitset paikkavarauksia, jos aikeissasi on matkustaa reitin lähtöpisteeseen junalla Euroopan halki. Tämä koskee etenkin Ranskan ja Saksan läpi kulkevia junia, jotka ovat erittäin suosittuja kesäkuukausina. Kaksi esimerkkiä tällaisista reiteistä ovat Frankfurt - Pariisi ja Berliini - Varsova.

Voit lukea lisätietoja eri maiden paikkavarauskäytännöistä Interrail Pass -oppaasta, joka sisältyy kaikkiin Interrail-passeihin, joita voit ostaa kauttamme. Voit myös käydä virallisella Interrail-sivustolla (interrail.eu) tai tutustua usein kysyttyihin kysymyksiin.

Jos haluat välttyä paikkavarauksilta, voit aina matkustaa paikallisjunilla. Nämä ovat kuitenkin hitaampia ja lisäävät matkustusaikaa.

PALJONKO PAIKKAVARAUKSEN TEKEMINEN MAKSAA?

Istumapaikkavarauksien hinnat vaithelevat junayhtiön mukaan, eli hinnoissa saattaa olla suuriakin eroja eri maiden välillä. Paikkavarauksien tekeminen Itä-Euroopassa ja Balkanilla on yleisesti ottaen huomattavasti edullisempaa kuin Keski- ja Pohjois-Euroopassa. Maan sisäisellä junamatkalla varauksen tekeminen maksaa yleensä noin 1-10 euroa, kun taas eri maiden välisillä suurnopeusjunilla matkustaessa paikkavaraus on yleensä noin 20-60 euroa. Yöjunissa paikkavaraukset ovat aina pakollisia ja hinnat vaihtelevat jonkin verran, mutta yleensä pyörivät 50 euron tuntumassa.

Huomioithan, että istumapaikkavarauksien tekeminen maksaa ekstraa, joten ota se huomioon budjettia laatiessasi.

MITEN JA MISSÄ VOIT TEHDÄ PAIKKAVARAUKSEN?

Jos olet tilannut Interrail-passin KILROYlta, lähetämme sinulle yksityiskohtaisen kartan, jossa näkyvät kaikki junareitit ja yleiskatsaus siihen, millä reiteillä istumapaikkavaraukset ovat pakollisia. Lisäksi saat Interrail Pass -oppaan, joka käy läpi kaikki asiat, jotka sinun tulisi tietää sekä ennen matkaa, matkan aikana että sen jälkeen.

Jos haluat tehdä istumapaikkavarauksia ennen matkasi alkua, suosittelemme, että siirryt viralliselle Interrail-sivustolle, jonka kautta voit tehdä varaukset.

Matkasi aikana kehotamme sinua hyödyntämään paikallisten rautatieasemien lippupisteitä sekä virallista Interrail Planner App -sovellusta. Täältä löydät kaikki tarvittavat käytännön tiedot reilaukseen, istumapaikkavarauksiin ja alennuksiin liittyen.

Jos et ole varma, miten edetä, ota meihin yhteyttä alla olevalla lomakkeella ja me autamme sinua tekemään ensimmäisen paikkavarauksen. Lähetäthän kysymyksesi meille englanniksi.

MITEN YÖJUNAT TOIMIVAT?

Suosittelemme ehdottomasti yöjunilla matkustamista reissusi aikana. Tämä on ainutlaatuinen kokemus ja myös erinomainen tapa taittaa useita kilometrejä yön aikana. Lisäksi säästät rahaa, kun et joudu varaamaan yöpaikkaa hostellista.

Yöjunissa paikkavaraukset ovat aina pakollisia ja ne tulee varata etukäteen.

KOSKA JA KUINKA MONTA PAIKKAVARAUSTA SINUN TULISI TEHDÄ?

Suosittelemme, että aloitat matkasi suunnittelun niin pian kuin mahdollista. On hyvä ajatus kartoittaa ne kohteet ja alueet, joissa haluat vierailla, jotta ainakin tiedät, miten päästä paikan päälle ja sieltä takaisin. Kesäkuukausina istumapaikkavaraukset voivat olla loppuunmyytyjä 2-3 kuukautta etukäteen.

Yleisenä suosituksena on, että varaat muutaman istumapaikan etukäteen. Jos olet tyyppi, joka ei halua suunnitella turhia etukäteen tai jos sinulla on reippaasti aikaa matkustaa, yksi tai kaksi paikkavarausta voi olla tarpeeksi ja loput voit varata matkan päällä. Niille, jotka haluavat kokea enemmän lyhyemmässä ajassa, useamman paikkavarauksen tekeminen on kannattavaa.

Kesäkuukausina liikkeellä on aina enemmän ihmisiä, joten paikkavaraukset on hyvä tehdä mahdollisimman aikaisin.

TARVITSETKO APUA ENSIMMÄISEN PAIKKAVARAUKSEN TEKEMISESSÄ?

Jotta saisit helpoimman mahdollisen alun matkallesi, voimme auttaa sinua ensimmäisen paikkavarauksen tekemisessä*. Varausta varten tarvitsemme seuraavat tiedot:

  • KILROY-tilausnumero (jos olet jo tilannut Interrail-passin)
  • Matkareitti (lähtö- ja päätepisteet)
  • Matkustajien määrä
  • Lähtöpäivämäärä
  • Lähtöaika
  • Matkustusluokka: 1. vai 2. luokka
  • Yöjuna: istuma- vai vuodepaikka (3, 2 vai 1 vuodetta)

*Huomioithan, että tämä koskee vain asiakkaita, jotka ovat ostaneet Interrail-passin KILROYn kautta. Autamme ensimmäisen istumapaikkavarauksen tekemisessä maksutta, mutta veloitamme palvelumaksun, mikäli haluat meidän hoitavan muutkin paikkavaraukset puolestasi. Siksi suosittelemme istumapaikkojen varaamista virallisen Interrail-sivuston kautta.